SAMO ALLAH MOŽE DA MI SUDI?!



Bismillah, zahvala i hvala pripadaju Uzvišenom Allahu, salavat i selam na Poslanika, njegovu časnu porodicu i njegove drugove – ashabe, a zatim...


Zaista je svijest o tome – da samo Allah može da sudi ljudima, i da je On jedini vladar života koji ima pravo da ih uredi – usađena u svakoj ljudskoj duši, i onoj čistoj i zaprljanoj, i onoj na koju se pazi i zanemarenoj.


O tome svjedoče i one griješne, zaprljane duše, koje nemaju puno znanja; a zaprljane su grijesima ili kufrom.


Kada im sljedbenici istine ukažu i pojasne njihovu zabludu, te im tako dostave njihov propis u vjeri, ovi koji su zanemarili svoju dušu im odvraćaju: "Nisi ti Bog da mi sudiš!", "Samo Allah može da mi sudi!","Nije mi on Bog da mi naređuje!", koristeći i druge slične fraze.


I zaista, mi se sa tim slažemo u potpunosti, i to je upravo ono što svo vrijeme i govorimo, DA JE SAMO ALLAH SUDIJA I DA SAMO NJEMU PRIPADA SUD, međutim...


Mora se znati, da kada sljedbenici istine govore "onima koji su zanemarili svoje duše ne želeći im dobro"–da je ono što rade grijeh, i da su oni koji to rade griješni, ili da je nešto kufr i da su oni koji to rade mušrici i nevjernici, ili da je nešto prokleto, a oni koji to rade su prokleti – da oni tada samo PRENOSE ono što je Allah VEĆ PRESUDIO!


Da! VEĆ PRESUDIO, u Njegovoj Knjizi ili u sunnetu Poslanika, ﷺ, i IZJASNIO SE O LJUDIMA I NJIHOVIM POSTUPCIMA, kao i o propisu onih koji to čine dok to čine i ne pokaju se od toga.


Allah je već presudio da je jedina ispravna vjera kod Njega islam, i da su svi ostali kafiri i propali:

إِنَّ الدِّينَ عِنْدَ اللَّهِ الْإِسْلَامُ ۗ 

"Doista je jedina vjera kod Allaha islam." (Alu Imran, 19)"

وَمَنْ يَبْتَغِ غَيْرَ الْإِسْلَامِ دِينًا فَلَنْ يُقْبَلَ مِنْهُ وَهُوَ فِي الْآخِرَةِ مِنَ الْخَاسِرِينَ

A ko želi vjeru mimo islama, neće mu se prihvatiti i na Ahiretu će biti od onih propalih."(Alu Imran, 85)


Allah je već presudio da neće oprostiti širk, ako se čovjek ne pokaje za njega, a oprostiće ono što je manje od toga od grijeha onome kome On bude htio:

إِنَّ اللَّهَ لَا يَغْفِرُ أَنْ يُشْرَكَ بِهِ وَيَغْفِرُ مَا دُونَ ذَٰلِكَ لِمَنْ يَشَاءُ ۚ وَمَنْ يُشْرِكْ بِاللَّهِ فَقَدِ افْتَرَىٰ إِثْمًا عَظِيمًا

"Allah neće oprostiti da mu se širka čini, a oprostiće ono što je manje od toga onome kome On hoće." (En-Nisa', 116)


Allah je već presudio da su prokleti oni koji kriju znanje i uputu, nakon što je stigla ljudima, kada je rekao:

إِنَّ الَّذِينَ يَكْتُمُونَ مَا أَنْزَلْنَا مِنَ الْبَيِّنَاتِ وَالْهُدَىٰ مِنْ بَعْدِ مَا بَيَّنَّاهُ لِلنَّاسِ فِي الْكِتَابِ ۙ أُولَٰئِكَ يَلْعَنُهُمُ اللَّهُ وَيَلْعَنُهُمُ اللَّاعِنُونَ

"One koji budu skrivali jasne dokaze, koje smo Mi objavili, i Pravi put, koji smo u Knjizi ljudima ukazali, to su oni koje je Allah prokleo, a proklinju ih i oni koji imaju pravo da proklinju."(El-Bekara, 159)


I presudio je da su nevjernici oni koji ne sude po onome što je Allah objavio:

وَمَنْ لَمْ يَحْكُمْ بِمَا أَنْزَلَ اللَّهُ فَأُولَٰئِكَ هُمُ الْكَافِرُونَ

"A oni koji ne sude po onome što je Allah objavio, takvi su pravi nevjernici." (El-Ma'ide, 44)


I presudio je da će dvoličnjaci biti na dnu Džehennema, i to vječno, ako se ne pokaju:

إِنَّ الْمُنَافِقِينَ فِي الدَّرْكِ الْأَسْفَلِ مِنَ النَّارِ وَلَنْ تَجِدَ لَهُمْ نَصِيرًا

"A munafici će biti na samom dnu Džehennema, i nećeš im naći nikakvog pomagača." (En-Nisa', 145)"

وَعَدَ اللَّهُ الْمُنَافِقِينَ وَالْمُنَافِقَاتِ وَالْكُفَّارَ نَارَ جَهَنَّمَ خَالِدِينَ فِيهَا ۚ هِيَ حَسْبُهُمْ ۚ وَلَعَنَهُمُ اللَّهُ ۖ وَلَهُمْ عَذَابٌ مُقِيمٌ

Licemjerima i licemjerkama i nevjernicima Allah prijeti paklenom vatrom, vječno će u njoj boraviti, dosta će im ona biti! Allah ih je prokleo, i njih čeka patnja neprekidna."(Et-Tevbe, 68)


I presudio je da je grijeh potvarati čestite vjernice i da su prokleti oni koji to rade, pa je rekao:

إِنَّ الَّذِينَ يَرْمُونَ الْمُحْصَنَاتِ الْغَافِلَاتِ الْمُؤْمِنَاتِ لُعِنُوا فِي الدُّنْيَا وَالْآخِرَةِ وَلَهُمْ عَذَابٌ عَظِيمٌ

"Oni koji okrive čestite, bezazlene vjernice, neka su prokleti i na ovom i na drugom svijetu i imaće oni kaznu veliku." (En-Nur, 23)


I presudio je da su nevjernici oni koji pomažu nevjernike protiv muslimana, kada je rekao:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَتَّخِذُوا الْيَهُودَ وَالنَّصَارَىٰ أَوْلِيَاءَ ۘ بَعْضُهُمْ أَوْلِيَاءُ بَعْضٍ ۚ وَمَنْ يَتَوَلَّهُمْ مِنْكُمْ فَإِنَّهُ مِنْهُمْ ۗ إِنَّ اللَّهَ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الظَّالِمِينَ


"O vjernici, ne uzimajte kršćane i židove za zaštitnike i pomagače. Oni su jedni drugima pomagači. A onaj od vas koji ih uzme za evlije (zaštitnike i pomagače) on je od njih, A Allah neće uputiti narod nepravedni." (El-Ma'ide, 51)


I presudio je da su prokleti oni koji vrijeđaju Allaha i Njegovog Poslanika, pa je rekao:

إِنَّ الَّذِينَ يُؤْذُونَ اللَّهَ وَرَسُولَهُ لَعَنَهُمُ اللَّهُ فِي الدُّنْيَا وَالْآخِرَةِ وَأَعَدَّ لَهُمْ عَذَابًا مُهِينًا


"Zaista, one koji Allaha i Poslanika Njegovog vrijeđaju, Allah ih je i na ovom i na onom svijetu prokleo, i sramnu im patnju pripremio."(El-Ahzab, 57)


I presudio je da su nevjernici oni koji se bore na putu taguta, lažnog boga i uspostavljanju zakona koji nije Allahov, kada je rekao:

الَّذِينَ آمَنُوا يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ ۖ وَالَّذِينَ كَفَرُوا يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِ الطَّاغُوتِ 

"Oni koji vjeruju se bore na putu Allaha, a oni koji ne vjeruju se bore na putu taguta." (En-Nisa', 76)


I presudio je da su nevjernici oni koji se ismijavaju sa vjerom kada je rekao:

وَلَئِنْ سَأَلْتَهُمْ لَيَقُولُنَّ إِنَّمَا كُنَّا نَخُوضُ وَنَلْعَبُ ۚ قُلْ أَبِاللَّهِ وَآيَاتِهِ وَرَسُولِهِ كُنْتُمْ تَسْتَهْزِئُونَ

"A ako ih upitaš, oni će sigurno reći: Mi smo se igrali i zabavljali. Reci: Zar sa Allahom i Njegovim ajetima, i Njegovim poslanikom da se ismijavate? Ne pravdajte se! Učinili ste kufr nakon imana." (Et-Tevbe, 65-66)


I Allah je prokleo onoga koji proklinje roditelje, i kolje u nečije drugo ime osim Allahovo, i uzima i daje kamatu, svjedoči joj i zapisuje je, i onoga ko pomogne novotara i da mu utočište, i onoga ko se pederiše, i ko pravi likove, i ko pije alkohol... (Sahih Muslim i druge zbirke)


Ovo su samo neke od Allahovih presuda koje je izrekao ljudima koji čine (spomenuta) djela, (svjesno, ciljano i namjerno) i bivaju ovakvi dok se ne pokaju. A na ljudima je samo da POTVRDE I SLIJEDE i prenesu ljudima Allahovu obavijest.


Kaže Allah, subhanehu ve te'ala:

قُلْ صَدَقَ اللَّهُ ۗ 

"Reci: Allah je rekao istinu." (Alu Imran, 95)

I kaže Uzvišeni:

اتَّبِعُوا مَا أُنْزِلَ إِلَيْكُمْ مِنْ رَبِّكُمْ وَلَا تَتَّبِعُوا مِنْ دُونِهِ أَوْلِيَاءَ ۗ قَلِيلًا مَا تَذَكَّرُونَ

"Slijedite ono što vam se objavljuje od vašeg Gospodara, a ne slijedite mimo Njega nikakve evlije (zaštitnike). Kako malo pouku primate." (El-A'raf, 3)


A o onima koji ne potvrde ono što je Allah rekao i presudio, i to poriču i neće da potvde, Allah je rekao:

وَكَذَٰلِكَ أَنْزَلْنَا إِلَيْكَ الْكِتَابَ ۚ فَالَّذِينَ آتَيْنَاهُمُ الْكِتَابَ يُؤْمِنُونَ بِهِ ۖ وَمِنْ هَٰؤُلَاءِ مَنْ يُؤْمِنُ بِهِ ۚ وَمَا يَجْحَدُ بِآيَاتِنَا إِلَّا الْكَافِرُونَ

"Isto tako ti Mi objavljujemo Knjigu, a (neki) od onih kojima smo dali Knjigu vjeruju u nju (potvrđujući je), a i od ovih (Arapa, Kurejša i drugih koji nisu imali Knjigu) ima onih koji vjeruju. A naše ajete ne poriču osim nevjernici." (El-'Ankebut, 47)


Zato neka svako razmisli o svojim postupcima i osudama ljudi, kada sutra nekoga ocjeni da je u zabludi, da je nevjernik, da je mušrik, da je griješnik, da je tekfirovac, da je haridžija, i sl. –  da li on sa svojom osudom nekoga PRENOSI ALLAHOVU PRESUDU u vezi onoga koga osuđuje, ili SAMOSTALNO donosi presudu o nekome na osnovu svojeg neznanja i strasti, ili slijepog slijeđenja nekoga, i pukog ponavljanja ružnih nadimaka.


Prvo jeste dobro djelo i potvđivanje Allahovih riječi, a drugo je grijeh i zabranjena stvar i govor o Allahu i Njegovoj vjeri bez znanja.


Ve billahi tevfik!

Obrada : Da'va Tim 



0 comments:

Da`va tim

NOVI PAZAR