OBRAZOVANJE JEDNE MUSLIMANKE!


Postoji jedna lijepa priča iz historije Andaluzije (muslimanska Španija).
Halifa je želio pronaći djevojku koja će se udati za njegova sina. Nije samo želio da se njegov sin oženi, već je želio najbolju djevojku na raspolaganju. Dakle, oglasio se u gradu Kurtuba (Kordoba) i rekao:

"Ako postoji bilo koja porodica koja ima djevojku za udaju  (16-20)  a da je  naučila napamet cijeli Kur'an, večeras stavite svijeću na vaš prozor."

- Kaže se da je taj grad bio pun svijeća upaljene te noći ... Subhanallah ...

On (halif) je rekao:
"Hajr, ali moj se sin ne može oženiti svim tim ženama."

- Pa je rekao naredne noći:

"Svako od vas koji ima kćer koja je dovoljno stara da se uda, a da je naučila napamet e čitav Kur'an kao i jednu od knjiga Fiqha Malikija , večeras stavite svijeću na vaš prozor."

Opet te noći - ne toliko kao noć prije - ali gotovo čitav grad je bio osvetljen svijećama ...
-----------------------------
(A ako bismo pitali ummet  večeras za jednu djevojku koja je za udaju a da je naučila napamet cjelinu Kur'ana, i knjigu Malikijevog fikha - ili bilo koju drugu knjigu fikha - ne bismo je našli). Ovo pokazuje stanje Ummeta i da kada su naše žene školovane i  obrazovane,  ummet je jak. Muškarci moraju biti obrazovani, ali muškarci moraju uvijek biti obrazovani, uvijek će nam trebati imami ... ali pravi test za Ummet je kada se žene obrazuju.

Nađete neke za koje kažu da ona može kuhati i čistiti mashaAllah ovo je sve što nam treba, ali znajte da to nije sve što nam treba. 

Ne, one moraju biti obrazovane   zato je Andaluzija - viđena kao sjajno vrijeme da se Ummet upozna sa islamom. Ne kažem da bi trebala ići na Univerzitet i studirati slobodne umjetnosti i računovodstvo ... Govorim o islamu. Da bismo došli u islamske centre i naučili  religiju ... moramo to imati jer je ona ta koja će stvoriti naciju. Muž - otac - nije tu da odgaja djecu, ona (majka) je ta koja odgaja djecu. Ako ne zna za svoju religiju, kako će ona odgajati djecu? To pokazuje koliko smo zdravi i realnost je da je naš Ummeta danas jako bolestan. Žene ne znaju toliko o islamu i to moramo promjeniti, inshaAllah..

[Musa Cerantonio  Allah ga izbavio]

Obrada : Dava Tim 

0 comments:

Da`va tim

NOVI PAZAR