TEKFIR KAO IZGUBLJENI SUNNET KOD LJUDI.




Ko uvede jedan lijep običaj (sunnet) u islam, imat će za to nagradu, a i nagradu za sve one koji poslije njega to budu radili... (Muslim)

Povod objave ovog hadisa jeste postupak ensarije koji je zbog podsticanja Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve selem, na sadaku, bacio ogrtač na pod kao isaret drugima da na njega udjele od svog imetka ono što žele kako bi se izvršile potrebe onih koji nemaju. Kada je to vidio Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve selem, rekao je: Ko uvede jedan lijep običaj (sunnet) u islam, imat će za to nagradu, a i nagradu za sve one koji poslije njega to budu radili... (Muslim).

Ako ce čovjek imati nagradu onih koji ga budu slijedili u dobru, šta je tek sa nagradom onoga ko oživljava vjerski sunnet koji je nestao među ljudima?

Mi smo svjedoci da je tekfir -kao šerijatska mesela, koju je Allah objavio u svojoj Knjizi, danas nepoznata kod većine ljudi a kako i ne bi bila kada "učeni" među njima tu meselu (tekfira) predstavljaju kao nešto strašno poput krvoločne zvijeri koja te želi ubiti.

Zato je na iskrenim Allahovim robovima, prvenstveno, da se poduče ispravnom shvatanju ovog pitanja, a zatim je obaveza da oživljavaju  praksu tekfira i produče druge kako se istina ne bi miješala sa neistinom, nadajući se nagradi od Allaha za to i nagradi svih onih koji ih budu slijedili.

Ti Allahovi robovi nisu izmisli ništa novo, već samo slijede objavu koja im je došla preko Muhammeda, sallallahu alejhi ve selem.

Na tebi je o čovječe da se zapitaš :

"Sta je to tekfir kojeg mnogi spominju?",a ako si iskren naći ćeš odgovor i saznat ćeš da tekfir znači PROGLASITI NEKOGA NEVJERNIKOM, a ne kao što neki žele reći PROGLASATI MUSLIMANA NEVJERNIKOM, što je očita laž na vjeru a zatim na ljude koji oživljavaju ovaj sunnet tekfira koji je isključivo pravo Gospodara ljudi, kao što kaže Sejhul Islam ibn Tejmijje :" "A isto tako je i tekfir, Allahovo pravo, pa se ne tekfiri osim onaj koga je protekfirio Allah i Njegov poslanik..." (El-Istigase fi red alel Bekri, 1/381)

Mi smo ubjeđeni da Allah tekfiri ljude zbog njihovih djela nevjerstva koje je On zabranio, a dokaze smo našli u Njegovom govoru :


لَقَدْ كَفَرَ الَّذِينَ قَالُوا إِنَّ اللَّهَ ثَالِثُ ثَلَاثَةٍ

"Nevjernici su oni koji kažu: Allah je jedan od trojice." (El-Ma'ide, 73)

Neko će reci ovo je objavljeno po pitanju kršćana.

A mi ih pitamo koja je razlika između Murata i Marka koji kažu da je Allah jedan od trojice? Razlika je samo u imenu a propis im je isti, tj da su nevjernici kod Allaha i oni su PROTRKFIRENI.

U drugom ajetu Allah kaže :


  ۚ وَمَنْ لَمْ يَحْكُمْ بِمَا أَنْزَلَ اللَّهُ فَأُولَٰئِكَ هُمُ الْكَافِرُونَ

"A oni koji ne sude po onome što je Allah objavio, takvi su pravi nevjernici." (El-Ma'ide, 44)

Allah TEKFIRI (naziva nevjernicima) one koji sude zakonima koji nisu Allahovi, nije napravio razliku ako bi to uradio Marko nevjernik je a ako bi to uradio Murat musliman je, ne nego je propis općenit i važi za sve one koji ostave Allahov zakon i sude nečim drugim a ne šerijatom.

Dalje Allah naređuje Poslaniku, sallallahu alejhi ve selem, da TEKFIRI nevjernike...

 قُلْ يَا أَيُّهَا الْكَافِرُونَ لَا أَعْبُدُ مَا تَعْبُدُون


"Reci o vi nevjernici, ja neću ibadetiti onome čemu vi ibadet činite." (El-Kafirun, 1-2)

Naredio je Allah Poslaniku, sallallahu alejhi ve selem, da nazove NEVJERNIKOM (protekfiri ga) svakog onoga koji ibadeti nekome drugome mimo Allahu, bez obzira ko on bio i bez obzira kako se on zvao, zato sto se islam ne dobija zbog imena nego zbog djela koje to ime čini...

S toga ISPRAVAN TEKFIR nije ništa drugo do razlikovanje vjernika od nevjernika, razlikovanje od pravoga puta i zablude, razlikovanja prijatelja od neprijatelja, i oni koji oživljavaju ovaj propis nisu haridžije nego oni koji slijede uputu i naredbu Allaha koji je objavio preko Poslanika, sallallahu alejhi ve selem.

Obrada: Dava Tim 

0 comments:

Da`va tim

NOVI PAZAR