Srbija – Za ukrainsko ratište uslovne kazne; Za sirijsko ratište drakonske kazne!


Pred Specijalnim sudom u Beogradu danas su izrečene prvostepene presude sedmorici optuženih za terorizam i povezanost sa terorističkim organizacijama u Siriji, medju kojima su četiri Novopazarca i jedan Tutinac.

Radio Slobodna Evropa navodi da su svi optuženi proglašeni krivim za krivično delo koje im je stavljano na teret i svi su osuđeni na zatvorske kazne.

Novopazarci Abid Podbićanin, Sead Plojović i Tutinac Tefik Mujović osuđeni su na po 11 godina zatvora.

Izudin Crnovršanin i Rejhan Plojović, takođe iz Novog Pazara, osuđeni su na po devet godina i šest meseci.

Beogradjani Ferat Kasumović i Goran Pavlović osudjeni su na sedam godina i šest meseci, odnosno na devet godina i šest meseci zatvora.

Oni su osuđeni po optužnici da su u Srbiji i regionu, kao i u Zapadnoj Evropi, prikupljali novac i finansirali odlazak više građana Srbije u kampove za obuku, a nakon toga na ratište u Siriji.

Prema optužnici, oni su početkom 2013. godine, uspostavili vezu sa organizacijama Islamska država Iraka i Levanta – IDIL i Front Al Nusra, koje su Ujedinjene nacije proglasile terorističkim.

Prvooptuženom Abidu Podbićaninu – o kome je februara 2015. godine objavljena nikada potvrđena informacija da je poginuo na sirijskom ratištu, Goranu Pavloviću i Rejhanu Plojoviću presuda je izrečena u odsustvu – s obzirom na to da su nedostupni pravosudnim organima Srbije.

Sa druge strane, Sead Plojović, Izudin Crnovršanin, Ferat Kasumović su već pune četiri godine u pritvoru – pošto su uhapšeni oktobra 2014. godine. Tefik Mujović je u pritvoru od privođenja koje se dogodilo 2016. godine.

To je inače prvi postupak koji su pravosudni organi Srbije pokrenuli zbog ratovanja u Siriji, a počeo je marta 2015. godine.

Četiri puta je vraćan na početak. U dva navrata razlozi su bili proceduralne prirode – izmene sastava sudskih veća.

Nakon toga uzrok je bio objedinjavanje sa optužnicom protiv Gorana Pavlovića i Rejhana Plojovića. Na koncu – četvrti put suđenje je ispočetka počelo zbog hapšenja još jednog od osumnjičenih, Tefika Mujovića.

Zbog toga su advokati odbrane, ali i stručne posmatračke organizacije ukazivale na ugroženost prava optuženih da im se sudi u razumnom roku.

Za Srbe koji su ratovali u Ukrajini uslovne kazne.



Dodajmo i da je Viši sud u Beogradu do sada doneo 28 osuđujućih presuda protiv državljana Srbije koji su učestvovali u ratu u Ukrajini, od kojih je 26 pravosnažnih na osnovu priznanja krivice i nagodbe s Tužilaštvom.

Protiv četiri učesnika izrečene su zatvorske kazne, dok je ostalima izrečena uslovna kazna, potvrđeno je početkom marta za Radio Slobodna Evropa u Višem sudu u Beogradu.

izvor: Radio Slobodna Evropa
Preuzeto : sandzakpress 
Obrada : Dava Tim 

0 comments:

Da`va tim

NOVI PAZAR