Značenje šehadeta "LA ILAHE ILLALLAH" - Šejh Salih el Usejmin


Hvala Allahu, Njega hvalimo, od Njega pomoć i oprost tražimo i Njemu se kajemo (tevbu činimo). Utječemo se Allahu od zla nas samih (naših duša) i od zlih djela naših.
Koga Allah uputi, niko ga u zabludu odvesti ne može, a koga u zabludi ostavi, niko ga uputiti ne može. Svjedočim da nema drugog božanstva osim Allaha Jedinog, Koji nema druga i svjedočim da je Muhammed Njegov rob i Njegov poslanik. Neka je salavat Allahov i selam neizmjerni na njega, njegovu porodicu i njegove drugove -ashabe… 

...Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Najbolje što sam rekao (izgovorio) ja i vjerovjesnici prije mene je: “LA ILAHE ILLALLAHU VAHDEHU LA ŠERIKE LEHU, LEHUL-MULKU VE LEHUL-HAMDU VE HUVE ‘ALA KULLI ŠEJ'IN KADIR.” (Samo je Allah Božanstvo, On nema druga, Njemu pripada vlast i zahvala (hvala) i On sve može.” 
A pošto ova veličanstvena izreka zauzima ovako značajno mjesto među ostalim kategorijama zikra, za nju su vezani određeni propisi, zatim uvjeti ili šartovi i ona ima specifično značenje (smisao) i zahtjeve ili obaveze koji iz nje proističu i ni u kom slučaju nije rečenica koja se samo jezikom izgovara. 
Nju muslimani izjavljuju posredstvom ezana, ikameta i hutbi; na njoj je utemeljen opstanak (opstojnost) Zemlje i nebesa; zbog nje su stvorena sva živa bića; zbog nje je Allah, dželle šanuhu, objavio Svoje knjige, poslao poslanike i propisao zakone-šerijate i zbog nje su uspostavljene terezije – mjere (kojima će precizno biti vagana naša djela) i tefteri – knjige (u kojima s precizno bilježe naši postupci). 
Zbog nje je stvoren Džennet i Džehennem (vatra) i zbog nje su se ljudi podijelili na vjernike i nevjernike.
O njoj i obavezama prema njoj bit će postavljeno pitanje i tražen odgovor. Na njoj je utemeljeno nagrađivanje odnosno kažnjavanje; zbog nje je uspostavljena kibla (strana prema kojoj se okreće u namazu), zasnovan millet (ummet) i zbog nje su isukane sablje džihada. 
Ona je pravo Allahovo, odnosno obligatna obaveza svih robova prema Njemu. Ova veličanstvena izreka, ustvari, znači islam, ona je ključ za kuću spasa (Džennet) i suština takvaluka (bogobojaznosti), čvrsto i neprekidno uže (kojeg se trebamo držati) i smisao iskrenosti i predanosti. 
Na njoj je zasnovano izbavljenje i spas iz nevjerstva i vatre. Onaj ko je izgovori zaštitio je svoj život i svoj imetak na dunjaluku, a ako je iskreno i s potpunim uvjerenjem potekla iz njegovog srca, spasit će se od Vatre na ahiretu i ući će u Džennet, jer Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: 
“Allah je, uistinu, zabranio vatri da dotiče onoga ko je iskreno i poradi, Allaha izgovorio: LA ILAHE ILLALAH.'” 
To je jezički sažeta izreka sa neznatnim brojem harfova, lagahna je za izgovaranje ali teška na mizanu-vagi. Tako prenosi Ibn-Hibban i Hakim (u hadisu za koga kaže da je sahih) od Ebu-Se'ida el-Hudrija, radijallahu anhu, da je Resullah, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Musa, alejhi selam, kazao je: ‘Gospodaru moj, pouči me nečemu čime ću Te se sjećati i čime ću Ti se u molbi (dovi) obraćati.’ (Gospodar mu je) odgovorio: ‘O Musa, reci: LA ILAHE ILLALLAH!” Na to Musa, alejhi selam, reče: ‘O Gospodaru, svi robovi Tvoji to izgovaraju!’, a Gospodar mu odgovori: ‘O Musa, kada bi sedam nebesa i sve što je na njima, mimo Mene, i isto toliko (sedam) zemalja bilo stavijeno na jednu stranu (vage) a LA ILAHE ILLALLAH’ na drugu, prevagnula bi strana na kojoj je LA ILAHE ILLALLAH.” 
Ova veličanstvena izreka ima dva rukna (dijela) Prvi rukn jeste odricanje, to jest odricanje božanstva svim stvorenjima mimo Allaha. Drugi rukn jeste potvrđivanje, odnosno pripisivanje božanstva Uzvišenom Allahu. Iz ovoga proizlazi i pojašnjava se njeno značenje (značenje šehadeta) koje podrazumijeva potpuno distanciranje i ograđivanje od širka i mušrika (idolopoklonstva i idolopoklonika) i iskrenu predanost i pokornost jedino Allahu. Ovo je značenje sadržano u riječima Halila-lbrahima, alejhi selam, njegovom ocu i (njegovom) narodu:
 إِنَّنِي بَرَاءٌ مِّمَّا تَعْبُدُونَ 
“Nemam ja ništa s onima kojima se vi klanjate, (Ez-Zuhruf:26)
 إِلَّا الَّذِي فَطَرَنِي فَإِنَّهُ سَيَهْدِينِ 
ja se klanjam samo Onome Koji me je stvorio, jer će mi On, doista, na Pravi put ukazati ” (Ez-Zuhruf:27) 
A to je i smisao riječi Uzvišenog:
 فَمَن يَكْفُرْ بِالطَّاغُوتِ وَيُؤْمِن بِاللَّهِ فَقَدِ اسْتَمْسَكَ بِالْعُرْوَةِ الْوُثْقَىٰ لَا انفِصَامَ لَهَا 
“Onaj ko ne vjeruje u šejtana, a vjeruje u Allaha, drži se za najčvršću vezu, koja se neće prekinuti.” (El-Bekara: 256) 
Tako, kada musliman izgovori ovu rečenicu (ŠEHADET), on njome izjavljuje potpuno ograđivanje od širka i mušrika i obavezuje se na pokornost i predanost jedino Allahu, iskreno Mu ispovijedajući vjeru. Ako ispuni ovu obavezu i ustraje na njoj, praktično će ostvariti vjeru islam i ući će u kuću spasa (Džennet), dok, u suprotnom njeno izgovaranje i opetovanje samo jezikom, bez djelovanja u skladu s njenim sadržajem i njenim zahtjevima, neće nimalo koristiti čovjeku. Pa zar je i licemjeri (munafici) nisu izgovarali njihovim jezicima, ne vjerujući (prihvatajući) u njenu istinitost srcima, pa su skončali na samom dnu Džehennema.?!
Isto tako, ko danas izgovara ovu rečenicu svojim jezikom, a obraća se mrtvima i tavafi (kruži) oko mezarova (turbeta) kako bi se približio (umilio) njihovim vlasnicima (mrtvima), tražeći pomoć i podršku od “evlija” i “dobrih ljudi” i zavjetujući se da će žrtve prinositi (kurbane klati) na njihovim kaburima (a ima i onih koji čine širk u zakonodavstvu tako što su uzeli pravo propisivanja zakona koje pripada samo Allahu) njemu (njima) “LA ILAHE ILLALLAH” neće ništa koristiti. Zašto? Zato što ne djeluje prema njegovom značenju koje podrazumijeva potpuno ograđivanje i udaljavanje od širka i mušrika i iskreno pokoravanje i robovanje Allahu, Gospodaru svjetova, i zato što smisao “LA ILAHE ILLALLAH” leži u odbacivanju pokornosti (ibadeta) kaburima i približavanju mrtvima (umrlima), kao što leži u odbacivanju pokornosti kipovima — LATU, UZZA'U I MENATU — jer, ne postoji suštinska razlika između obožavanja kipova i obožavanja kaburova (odnosno njihovih vlasnika). 
Ovo je pravo i istinsko značenje “LA ILAHE ILLALLAH.” 
Dio iz hutbe šejha Usejmina, rahimehullah!
Obrada: Dava Tim

0 comments:

Da`va tim

NOVI PAZAR